Lokalt picknick

Published on augusti 13th, 2014 | by Helen

0

Starta igång med valpicknick

Ett valår är ett bra tillfälle att lyfta politiska frågor och att diskutera vilken politik vi tror på. Vi tycker att det är viktigt att de politiska partierna pratar om antirasistisk politik och är beredda att ta ansvar för och förändra den rasistiska utveckling som vi ser. Under supervalåret driver Ungdom Mot Rasism framför allt två viktiga frågor som vi vill lyfta under valrörelsen. Våra fokusfrågor under 2014 är ”en antirasistisk skola” och ”en gränslös värld”. Att kombinera fokusfrågorna och en picknick är ett perfekt tillfälle att starta igång lokalgruppen efter sommaruppehållet, hänga med andra antirasister, lära er mer om fokusfrågorna, snacka och ha kul. Här nedan kan ni läsa vad som är bra att tänka på när en anordnar en picknick och kan ladda ner diskussionsunderlag till fokusfrågorna.

1. Bestäm tid och plats för picknicken

Funderar på när det är bäst att ha er picknick och när flest personer kan vara med. Fundera på vilken plats som är bäst anpassad för picknick med diskussion och samtal. Om platsen är väldigt stor kan det vara bra att välja en plats med ett tydligt riktmärke, till exempel bakom glasskiosken. Ha gärna en reservplan ifall vädret inte tillåter picknick utomhus. Finns det något café eller ungdomshus ni kan flytta picknicken till?

2. Skriv en inbjudan

Vi har skrivit ett förslag på en inbjudan som ni gärna får använda eller skriva om. Sprid den till era medlemmar. Inbjudan kan också fungera som en flyer ni delar ut. Finns att ladda ner här: Förslag på inbjudan (docx)

3. Sprid information om picknicken

Det finns flera olika sätt ni kan informera om att ni ska ha en picknick. Ni kan göra ett facebook event, sätta upp affischer, dela ut flyers, twittra och instagrama. Bjud gärna in alla era medlemmar, andra ungdomsorganisationer, politiska ungdomsförbund och andra ni tror kan vara intresserade av att vara med.

4. Kunskap – läs på

Läs gärna igenom texten om fokusfrågorna och diskussionsfrågorna. Det är alltid bra att vara förbered så ni kan leda diskussionen. Om ni kan skriva ut texten och frågorna så gör gärna det så ni kan dela ut dem till de som kommer till picknicken.

5. Genomför picknicken

På picknickdagen ta gärna med er några extra filtar och kanske något spel så som en fotboll eller kubb. Om ni har Ungdom Mot Rasism material sätt upp det så att intresserade vet var ni sitter någonstans. Välkomna alla som kommer till picknicken och presentera vilka ni är och vad ni gör i lokalgruppen. Berätta mer om fokusfrågorna och dela ut diskussionsfrågorna. Diskutera! Glöm inte fråga om de som närvarar är intresserade av att bli medlem i Ungdom Mot Rasism eller vill engagera sig aktivt i lokalgruppen.

Ladda ner: Diskussionsunderlag för fokusfrågorna (pdf)

 

Tags: , , ,


Om författaren

är lokalgruppsombud för UMR. Min främsta roll är stötta våra lokalgrupper i deras arbete. Jag jobbar mycket med utbildning och metoder för engagemang och organisering. Du kan kontakta mig om du vill ha en utbildning eller workshop till lokalgruppen, bolla en idé, starta en ny lokalgrupp eller komma i kontakt med någon som finns redan idag.


Back to Top ↑