Nationellt showan

Published on mars 10th, 2014 | by Isabella Andersson

0

Vi fortsätter kämpa!

Igår attackerades antirasister och feminister där de utsattes för brutalt våld och mordförsök på öppen gata. Vi blir djupt berörda och oroade av en utveckling där det högerextrema våldet ökar.

Vår vän och kollega Showan vårdas på sjukhus efter nazisternas attack i Malmö i lördagsnatt. Showan har tidigare varit anställd hos Ungdom Mot Rasism och är en nära vän till många av oss. Vi har under flera år fått ta del av hans mod och styrka och nu kan vi bara hoppas på att han blir bättre snart.

Händelserna har stundtals förminskats till ett bråk vilket förringar de politiska motiven och det faktiska hot mot demokratin som den här händelsen utgör. Vi har de senaste åren märkt hur hotbilden mot antirasister och andra rättvisekämpar har ökat. Händelserna i bland annat Kärrtorp och nu i Malmö gör oss djupt oroade över utvecklingen och att fler attacker kan ske.

En stark demokrati kräver ett tryggt samhälle där en kan verka politiskt utan risk att utsättas för våld eller hot om våld. Vi måste kunna få tycka, tänka, utbilda, uttrycka oss och arbeta för förändring utan denna ständiga närvaro av rädsla och otrygghet. Vi vill också i och med detta vädja till polisen och regeringen att ta nazismens framfart och våldet på allvar. Vi kan inte längre blunda för detta reella hot mot demokratin!

Attackerna gör oss också ännu mer motiverade att arbeta mot den strukturella rasismen i samhället som är det som underbygger och motiverar nazisternas våld. Vi måste nu stå samlade och inte låta hatet, hoten och våldet tysta oss i vårt engagemang för ett antirasistiskt samhälle.

Isabella Andersson
Ordförande Ungdom Mot Rasism

 


Om författaren

är sedan kongressen 2013 ordförande för Ungdom Mot Rasism. Hon har varit engagerad i organisationen sedan 2007 och har bland annat varit aktiv i Nyköpings lokalgrupp, organisationens nätverksgrupp och sedan kongressen 2011 även i Ungdom Mot Rasisms styrelse.


Kommentera

Back to Top ↑