Nationellt GRRK fotboll

Published on april 19th, 2013 | by Isabella Andersson

0

Vi uppmärksammar den tysta idrotten

Många människor stängs ute från idrottsvärlden på grund av deras etnicitet, sexualitet, kön, religion, könsuttryck, funktionalitet eller ålder. Idrottsvärlden påverkas precis som resten av samhället av begränsande normer som leder till att människor får utstå trakasserier, mobbning och en känsla av att en inte passar in. Vi vill idag lyfta fram berättelser om när människor begränsats i sitt idrottande eller till och med helt stängts ute från idrottsvärlden. Dela med dig av dina erfarenheter på twitter under #dentystaidrotten

Ungdom Mot Rasism har under snart tre år drivit kampanjen ”Ge Rasismen Rött Kort” inom ramen för projektet Fotboll Mot Rasism. Vi har under dessa år märkt att intresset och behovet hos fotbollsföreningar att prata om rasism och andra begränsande strukturer har varit enormt. Vi har också märkt att behovet inte bara finns inom fotbollen utan egentligen i hela idrottssverige. Vi har under dessa år hört om icke-vita idrottsutövare som får utstå glåpord och rasistiska tillmälen samtidigt som andra idrottsutövare i åratal håller sin sexualitet hemlig för att de fasar över vad som kan hända om de ”kommer ut”.

Nu vill vi uppmärksamma alla historier som inte ännu har kommit fram ännu. Vi vill synliggöra alla de människor som begränsats i sitt idrottsutövande eller till och med aldrig har känt sig välkomna i idrottsvärlden. Det är dags att berättelser tas upp till ytan så att vi alla tillsammans kan arbeta med problemen. För att dela med dig av dina historier och ta del av andras – spana in #dentystaidrotten på twitter.

 

Vi uppmärksammar också detta genom att hålla en manifestation med bl.a. RFSL Ungdom Öst. Läs mer om det här>>>

 

Tags: , , , , ,


Om författaren

är sedan kongressen 2013 ordförande för Ungdom Mot Rasism. Hon har varit engagerad i organisationen sedan 2007 och har bland annat varit aktiv i Nyköpings lokalgrupp, organisationens nätverksgrupp och sedan kongressen 2011 även i Ungdom Mot Rasisms styrelse.


Back to Top ↑