Nationellt no image

Published on februari 14th, 2013 | by Isabella Andersson

0

Seminarium i riksdagen

Seminarium i riksdagen om rasism och främlingsfientlighet i Sverige

Ungdom Mot Rasism bjuder tillsammans med riksdagens tvärpolitiska antirasistiska nätverk in till seminarium angående rasism och främlingsfientlighet i Sverige. I november släpptes den statliga utredningen ”Främlingsfienden inom oss”, SOU:2012:74. Parallellt med detta släpptes skuggutredningen ”En skola för alla” av Ungdom Mot Rasism.

Det antirasistiska riksdagsnätverket är ett tvärpolitiskt antirasistiskt initiativ som syftar till att uppvärdera antirasismen och höja kunskapsnivån kring rasism och främlingsfientlighet. Nätverket har tidigare arrangerat seminarium tillsammans med Ungdom Mot Rasism.

Seminariet kommer att ledas och modereras av  Eva Maria Evis Sköld, som tidigare drivit Quickresponse, en redaktion som granskar den svenska nyhetsrapporteringen om invandring, integration och främlingsfientlighet.

Bengt Westerberg, statlig utredare och före detta folkpartiledare, kommer därefter presentera den statliga utredningen ”Främlingsfienden inom oss” samt dess viktigaste slutsatser och politiska rekommendationer.

Cecilia Englund som lett Ungdom Mot Rasisms skuggutredning presenterar rapporten ”En skola för alla” som sammanfattar utredningens slutsatser. Skuggutredningen tar särskilt sikte på situationen i svenska gymnasieskolor.

Paul Lappalainen, senior expert och rådgivare hos Diskrimineringsombudsmannen och tidigare särskild utredare till ”Det blågula glashuset”, SOU:2005:56, kommenterar därefter de båda utredningarna samt ger sin syn på läget med rasism och främlingsfientlighet i Sverige.

Tid: 6:e mars 13.00 – 14.30

Plats: Ledamotshuset, Mynttorget 2, L4:17

Frågor och anmälan skickas till anton@umr.se senaste den 4:e mars 2013. Antalet platser är begränsat.

 

 


Om författaren

är sedan kongressen 2013 ordförande för Ungdom Mot Rasism. Hon har varit engagerad i organisationen sedan 2007 och har bland annat varit aktiv i Nyköpings lokalgrupp, organisationens nätverksgrupp och sedan kongressen 2011 även i Ungdom Mot Rasisms styrelse.


Kommentera

Back to Top ↑