Nyhetsbrev november

Published on november 21st, 2012 | by Jaime

0

November 2012

Utbildning

Årets nationella utbildningshelg är bara några dagar iväg och i år kommer vi vara över 80 deltagare från Luleå i norr till Malmö i söder. Temat för helgen är Antirasism Nu och kommer bli en helg fylld med workshops, nätverkande, idéer, diskussioner och kul!

Höstens tre regionala utbildningsträffar (Norr, Syd och Väst) är avslutade och det har varit tre väldigt lyckade helger där medlemmar från de olika regionerna haft möjlighet att träffas och få två av våra interna utbildningar. Utbildningsträffen för Öst är inte bestämda än men är på gång. Håll ögonen öppna!

Har du någon fråga eller fundering, vill bolla en idé till en aktivitet, starta ny lokalgrupp eller komma i kontakt med någon som finns idag? Hör av dig till mig på medlem@umr.se eller ring 0706-170533

 Lokalverksamhet

Det stora inom den lokala verksamheten är att flertal av våra lokalgrupper anordnade manifestationer under Kristallnatten. Det var ljusmanifestationer med tal, men även musikframträdande och workshops om normer. Deltog eller anordnade du något under Kristallnatten får du gärna skicka bilder till mig så jag kan lägga upp på UMR Lokalgrupps Facebook. Vi har lokalgrupper på gång i Höör, Söderhamn och Östersund. Bor du i närheten av någon av dessa orter och gärna vill vara med i lokalgruppen är det bara att kontakta mig.

Antirasism i vardagen

Skuggutredningen går nu in i sin slutfas. Rapporten En skola för alla? Skuggutredning om ungas upplevelser av rasism är tryckt och klar och finns på kansliet och på hemsidan. Tack alla ni som hjälpt till under arbetet med skuggutredningen! Ni är alla delaktiga i att resultatet blivit så omfattande som det är.

Rapporten lanserades i samband med att Bengt Westerberg lade fram slutbetänkandet från sin utredning om ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet. Lanseringen skedde framför allt genom en debattartikel, skriven av ordförande Anton och utredare Cecilia, i SvD lördagen den 10 november. Samma dag och i samma tidning publicerades en redaktionell artikel där de viktigaste resultaten i skuggutredningen lyfts fram. Några dagar senare skickade vi ut en pressrelease om rapporten.
Ungdom Mot Rasism deltar genom Anton dessutom i en paneldebatt om Bengt Westerbergs utredning tillsammans med andra organisationer. Vårt eget seminarium om skuggutredningen håller vi på att planera för fullt som kommer äga rum i januari. Mer information kommer om det.

Däremot kommer vi att prata mycket om skuggutredningen på utbildningshelgen i Malmö 23-25 november. Vi kommer att vara där hela helgen och hålla en kortare presentation om de viktigaste resultaten. Därefter kommer vi att arbeta med en handbok som ska syfta till att ge mer kunskap om rasismen i vårt samhälle.

Kampanjen Röster Mot Rasism är nu avslutad, med hela 118 uppladdade videobidrag! Tack till alla er fantastiska antirasister som valde att höja rösten mot rasism och berätta er historia. Kampanjen var så framgångsrik och berörde så många människor, att vi nu har ett nytt mål: tusentals och åter tusentals röster mot rasism! Ungdom Mot Rasism kommer framöver samla ställningstaganden inom ramen för sin ordinarie verksamhet, med kameran redo närhelst och varhelst om Du vill komma ut som antirasist! Snart släpps också e-boken Röster Mot Rasism, som samlar lärdomar från kampanjen och ger en övergripande bild av rasismens konsekvenser, med framför allt antirasistens orubbliga vilja och kamp. Håll utkik efter den på projektsajten aiv.umr.nu!

För närvarande laddar vi inför den andra kampanjen inom Antirasism i vardagen, och det är Antirasism Nu! Kampanjen kommer att bedrivas av lokalgrupper på kommunal nivå, i syfte att synliggöra ungas upplevelser av rasism, samt att påverka och utvidga kommuners arbete mot rasism. Antirasism nu! lanseras i samband med UMR:s utbildningshelg den 23-25 november.

 Styrelsen

Styrelsen har sedan förra Whats Up haft två styrelsemöten där vi bla pratade om nya projekt idéer och började planera inför nästa års kongress. Styrelsen har den senaste tiden varit representerade på bla MR-dagarna i Göteborg, Jämställd Antirasisms Utbildningshelg samt dem tre regionala utbildningsträffarna, LSU Forum och LSUs årsmöte.
Har ni några frågor eller vill veta mer om styrelsens arbete, hör av er till oss på styrelse@umr.se

Jämställd antirasism

För två veckor sedan höll Jämställd Antirasism i en utbildningshelg för nya utbildare inom projektet. Utbildningen som ska spridas inom organisationen heter Den ONORMA utbildningen och fokuserar på normer, makt och normkritik. I dagsläget har den 20 peppade utbildare som under höst och vår kommer genomgå utbildningar och förberedelser inför att slutligen kunna agera interna utbildare. Förutom utbildning jobbar projektet för fullt med att skriva en likabehandlingsplan som ska presenteras för organisationen. Här närmast kommer projektet att hålla i en workshops på Utbildningshelgen i Malmö. På Utbildningshelgen släpps dessutom Den ONORMA boken, ett normkritiskt studiecirkelmaterial. Fullt ös, med andra ord.

Fotboll Mot Rasism

Allt fler blir Ge Rasismen Rött Kort-supportrar, bli en du också! Oavsett om du gillar fotboll eller inte, kan du genom Fotboll Mot Rasism och Ge Rasismen Rött Kort vara med och påverka och förändra. Du eller din lokalgrupp kan anordna manifestationer, tävlingar eller dela ut flyers såväl inom fotbollens värld som i skolan eller ute på det lokala torget. Ni kan hjälpa till under våra olika arrangemang eller kanske bidra med nya kontakter till fotbollsföreningar som ni tycker vi borde samarbeta med. Kort sagt finns det många sätt ni kan engagera er på. Maila eller ring oss så berättar vi mer om vad just du kan göra. En bra början är att gå in och gilla vår sprillans nya Ge Rasismen Rött Kort-Facebook sida. I dagarna kläcks också vårt twitterkonto, så håll utkik och gå in och följ https://twitter.com/detrodakortet

Likaså har vi lagt upp nya fina filmer på vår hemsida och Youtube-kanal som måste kollas in.
www.gerasismenrottkort.se
Hoppas vi ses och hörs inom kort
fmr@umr.s

Nya hemsidan

2 november lanserade Ungdom Mot Rasism stolt en ny och superfräsch hemsida. Kolla in den på http://www.umr.nu/. På hemsidan kan du nu enkelt hitta vad våra lokalgrupper gör, läsa våra aktuella nyheter, ha koll på kalendern för inte missa vad som händer i organisationen och nära dig, läsa mer om våra projekt och mycket mer.

Kongress 2013

Vill din lokalgrupp stå värd för kongressen 2013? Det är dags att börja fundera på det, även om det känns långt till mars. Som värdar för kongressen hjälper ni till med praktiska saker så som att hitta en plats att hålla kongressen på och är kongressfunktionärer under helgen. Kongressen kommer äga rum 15-17 mars. Mer info om vad det innebär att vara värd för kongressen kommer inom kort men kan ni inte hålla er maila styrelse@umr.se så berätta vi mer.

Glöm heller inte att valberedningen söker kandidater till ordförande, vice ordförande, styrelseledamöter, valberedningen och verksamhetsrevisorer. Nomineringsstopp är 3 december, ni nominerar genom att maila valberedningen@umr.nu

 

 


Om författaren


Back to Top ↑