Jämställd antirasism nyamko

Published on oktober 26th, 2012 | by Selma

0

UMR får hederspris för jämställdhetsarbete

Kunskapscentrum för Jämlik vård vid Västra Götalandsregionen tilldelas  Jämställ.nus pris för bästa jämställdhetsarbete. Priset på 10 000 kronor  delades ut av Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni under arbetslivsmässan  WorkingLife i Stockholm den 17 oktober.  För tredje året i rad delar Jämställ.nu ut pris för bästa jämställdhetsarbete. I år går  priset till Kunskapscentrum för Jämlik vård vid Västra Götalandsregionen.
I sin motivering förklarar juryn att vinnaren bedriver ett omfattade, strategiskt  och resultatrikt arbete för att skapa en vård på lika villkor för kvinnor och män,  pojkar och flickor. (…)

Hedersomnämnande
I år valde juryn att ge den ideella verksamheten Ungdom mot rasism och deras  projekt jämställd antirasism ett hedersomnämnande. Projektarbetet har tagit sin  utgångspunkt i medlemmarnas egna behov och önskemål, och juryn vill uppmuntra detta. Då många av de nominerade är offentliga verksamheter är  omnämnandet ett led i Jämställ.nus strävan att på olika sätt nå andra aktörer,  privata såväl som ideella.

– Det är mycket positivt att de ser på den diskriminering de vill motverka genom  en jämställdhetslins, förklarar Lillemor Dahlgren, projektledare för Jämställ.nu.  Dessutom hoppas Jämställ.nu att de kan verka som förebild för andra föreningar  och organisationer, och att fler kan se nyttan med att verksamhetsutveckla sitt  arbete med ett jämställdhetsperspektiv.

Bakom priset står Sveriges Kommuner och Landsting, VINNOVA, Europeiska  socialfondens Temagrupp Likabehandling och Nationella sekretariatet för  genusforskning. Tillsammans driver de Jämställ.nu, en webbportal som samlar  allt om jämställdhet och jämställdhetsintegrering, och priset är ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra jämställdhetsarbete.

 

Tags: , , ,


Om författaren

Selma Gusic är projektledare för Ungdom Mot Rasisms interna likabehandlingssatsning Jämställd antirasism. Selma har stor erfarenhet av att jobba med genus och likabehandlingsfrågor från ideella organisationer och har en master i Globala studier från Lunds universitet. På Ungdom Mot Rasism jobbar hon just nu med att ta fram en likabehandlingsplan, en intern utbildning om normer, makt och genus och ett normkritiskt studiecirkelmaterial. De bästa delarna av Selmas arbete är enligt hennes själv; att få vara ute och utbilda medlemmar och att diskutera världen med sina kollegor över en kopp kaffe.


Back to Top ↑