Fotboll Mot Rasism

Fotboll Mot Rasism

Arbetet mot rasism inom fotbollen inleddes i Ungdom Mot Rasism i och med kampanjen Ge Rasismen Rött Kort. Det är en kampanj där fotbollsföreningar, spelare och supportrar kraftfullt tar avstånd från rasism, våld och intolerans. Kampanjen inleddes 1996 i Storbritannien (Show Racism The Red Card) och har sedan spridit sig till ett flertal andra länder i Europa, däribland Sverige.

Kampanjens budskap är nolltolerans mot rasism, våld och intolerans. Detta sprids genom manifestationer och aktiviteter av olika slag, samt genom informationsspridning. I samband med allsvenska matcher genomförs en aktivitet där framför allt spelarna visar sitt avståndstagande i samband med matchstart eller i halvtid. Både 2008 och 2009 fanns kampanjen med under Gothia Cup. 2008 syntes GRRK på samtliga allsvenska arenor i samband med ett antal matcher, vilket vi hoppas kunna upprepa under hösten 2009.

Fotboll Mot Rasism är en utveckling av GRRK och pilotprojektet Unga Fotbollsspelare Mot Rasism och Våld, som Ungdom Mot Rasism drev 2009-2010. Projektet är i sin utvecklingsfas och kommer snart blomma ut till den sannolikt största satsningen på antirasistiskt arbete inom idrotten i Sveriges historia. Information om projektet kommer du inom kort att kunna få här.

 


Om författaren


Back to Top ↑


  • Instagram: